Turkije: Syrische vluchtelingen uitgebuit in kledingfabrieken
Een nieuw rapport van onze Turkse zusterorganisatie Temiz Giysi Kampanyasi bevestigt dat nog steeds misbruik wordt gemaakt van de economische kwetsbaarheid van Syrische vluchtelingen in dat land. Geregistreerde Syrische vluchtelingen in Turkije mogen onder bepaalde omstandigheden werk zoeken. Uit een rondgang langs meerdere fabrieken en interviews met ruim 50 Syrische vluchtelingen blijkt dat zij langere dagen en meer uren per week werken dan hun Turkse collega’s, minder betaald krijgen en vrijwel geen kans hebben op promotie.
“De afgelopen twee-en-een-halve maand heb ik elke dag tot negen of tien uur ’s avonds gewerkt. ‘Als je vandaag geen overtijd doet hoef je morgen niet te komen,’ zegt mijn baas.” – (Yamen, 23).
Vluchtelingen die niet voldoen aan de strenge voorwaarden voor een werkvergunning zoeken vaak werk in de informele sector, krijgen geen contract en zijn zelfs nog kwetsbaarder voor uitbuiting.
“Voor vrouwelijke arbeidsters betekende een contract een verhogingen van inkomen van meer dan 67 procent.” – (opstellers van het rapport).
Kinderen jonger dan 16 maken werkdagen van soms wel 11 uur.
“Ik heb er moeite mee om de hele dag staand te werken. Ik hoop dat mijn voet snel minder pijn gaat doen.” (Abdurrahman, 15)
Het nieuwe rapport bevat dringende aanbevelingen voor de Turkse autoriteiten en voor kledingmerken die in Turkije produceren. Lees het volledige rapport in het Engels.