Sri Lanka: veilig op de fiets naar vakbondstrainingen
In Women Power Fashion werken Schone Kleren Campagne, Clean Clothes Campaign en Mama Cash met steun van de Nationale Postcode Loterij samen om de positie van vrouwen in kledingfabrieken te verbeteren. Via publiekscampagnes, maar ook via trainingen. Bijvoorbeeld in Sri Lanka, waar het voor kledingarbeidsters erg moeilijk wordt gemaakt om actief te zijn voor een vakbond.
Free Trade Zone and General Services Employees Union (FTZ& GSEU), Sri Lanka
Hebben kledingarbeiders het al moeilijk om samen voor hun rechten op te komen via een vakbond, dat is helemaal het geval in Free Trade Zones. Dit zijn speciale industriegebieden waar verschillende regels niet gelden. Dit om handel en productie in een land te stimuleren. Zo gelden bijvoorbeeld bepaalde belastingen niet, maar ook voor arbeidswetten wordt dan een uitzondering gemaakt. FTZ& GSU uit het zuid-Aziatische land Sri Lanka zet zich al jarenlang in om voor de arbeiders in deze gebieden op te komen. Dat is een lastige taak, want de vakbond wordt flink tegengewerkt door de werkgevers in de Free Trade Zones.
Veilig op de fiets
Vergaderen met de vakbond moet buiten werktijd: ’s avonds. Voor veel vrouwen is het gevaarlijk om in het donker de straat op te gaan, waardoor ze de mogelijkheid niet hebben om de bijeenkomsten te bezoeken. FTZ& GSEU kocht daarom tien fietsen – met licht – voor vakbondsleidsters zodat ze veilig van de bijeenkomst naar hun hostel kunnen reizen. Hierdoor neemt het aantal vrouwen dat aan de vakbondsvergaderingen en trainingen meedoet toe.
Arbeidsrechtentraining
Een van de trainingen die FTZ& GSEU geeft zijn bedoeld om vakbondsleden op te leiden tot algemeen juridisch medewerker. Volgens de wet in Sri Lanka mag een vakbondsleider arbeiders vertegenwoordigen in de rechtbank. De eerste zeven vrouwen zijn geselecteerd om deze trainig te volgen.
Communicatietraining
Een ander deel vakbondsactivisten volgt een basistraining van drie maanden in computervaardigheden. In de cursus leren vrouwen die helemaal geen ervaring hebben met de computer te werken met e-mail, tekstverwerkingsprogramma’s en internet waardoor zij de communicatie voor hun eigen fabrieksbond op zich kunnen nemen. In Sri Lanka is het ongewoon dat vrouwen dit soort werk doen. Toch hebben tien vrouwen de eerste stap gezet om de training te volgen en hun kennis en vaardigheden te vergroten. “We willen jullie bedanken voor deze steun, want uit de vorige groep vakbondsleden die deze training volgden kunnen vier van hen zo goed overweg met de computer dat ze alle communicatietaken op zich nemen. Dat is ontzettend waardevol!” vertelt een vertegenwoordiger van de bond.