Protestactie tegen IKEA: “zorg voor veilige fabrieken”
SKC heeft vandaag een protestactie gehouden tegen de onveilige fabrieken van IKEA. De internationale woonwarengigant weigert een belangrijk internationaal akkoord te ondertekenen dat erop gericht is om de situatie te verbeteren in onveilige fabrieken in Bangladesh. Aanstaande zondag is het precies negen jaar geleden dat daar het Rana Plaza-gebouw instortte. Daarbij kwamen 1138 kledingarbeid(st)ers om het leven.
Meer dan 170 bedrijven hebben zich wél aangesloten bij het internationale akkoord voor gezondheid en veiligheid in de textiel- en kledingindustrie, waaronder H&M, Inditex (Zara/Berschka), C&A, PVH (Tommy Hilfiger, Calvin Klein) en Uniqlo. Nederlandse ondertekenaars zijn onder andere Zeeman en WE. Andere merken, zoals Levi’s en IKEA willen het akkoord niet ondertekenen. “Daarmee keren zij de rug toe naar een veiligheidsinitiatief dat sinds 2013 zich dubbel en dwars heeft bewezen,” zegt Christa de Bruin van Schone Kleren Campagne (SKC). “door ervoor te zorgen dat fabrieken regelmatig worden geïnspecteerd op de staat van constructie, veilige nooduitgangen, brandinstallaties etc en dat tijdig reparaties en renovaties worden uitgevoerd.
STUUR EEN E-MAIL AAN MERKEN DIE WEIGEREN MEE TE DOEN AAN HET AKKOORD
Volgens Christa is het succes van het internationale akkoord er aan te danken dat ondertekenaars juridisch kunnen worden gedwongen om de afspraken na te leven.
“Levi’s en IKEA laten hun spullen deels in dezelfde fabrieken produceren als andere merken die het Accord wél hebben ondertekend, en die wél meebetalen aan de extra kosten van de veiligheidsmaatregelen. De weigeraars profiteren dus wél van de maatregelen die de fabrieken veiliger maken, maar betalen niet mee.”
IKEA en Levis beweren dat hun eigen programma’s voldoen om veiligheidsrisico’s in hun toeleveringsketens aan te pakken. Onderzoek van SKC schetst een ander beeld. “De eerste Akkoord-inspectie in een fabriek waar IKEA vanaf 2007 inkoopt, toonde aan hoeveel veiligheidsschendingen door het interne systeem van IKEA over het hoofd waren gezien, zoals het ontbreken van brandwerende deuren, enzaten uitgangen op slot,” licht zij verder toe. “Veel van de gevonden problemen werden in de jaren daarna door middel van het Akkoord programma opgelost, zonder dat IKEA daar aan bijdroeg.”
“We hopen van harte dat merken als Levi’s, IKEA, Gap, VF Corporation (The North Face) zullen bijsturen en zich alsnog aansluiten bij het veiligheidsakkoord. Zolang dat niet gebeurt blijven de veiligheidsrisico’s van vóór de Rana-Plazaramp voortbestaan.”
Het is de bedoeling dat het Internationale Akkoord zo snel mogelijk wordt uitgebreid naar andere landen waar veel fabrieken onveilig zijn, zoals Pakistan en Sri Lanka.
- Vind hier meer info over het onderzoek van SKC naar het tekortschieten van de veiligheidsmaatregelen van IKEA en Levi’s (in het Engels);
- Check deze lijst van merken die het akkoord wel en niet hebben ondertekend;
- Meer informatie over het International Accord en https://internationalaccord.org/faqs;
- Vakbonden in Bangladesh hebben een register geopend waar mensen op en rond 24 april herdenkingsboodschappen kunnen achterlaten: ranaplazaneveragain.org.