Pakistan: vrouwenrechten en veilige fabrieken
In Women Power Fashion werken Schone Kleren Campagne, Clean Clothes Campaign en Mama Cash met steun van de Nationale Postcode Loterij samen om de positie van vrouwen in kledingfabrieken te verbeteren. Via publiekscampagnes, maar ook via trainingen. Bijvoorbeeld in Pakistan, waar kledingarbeidsters leren over arbeidsrechten en veiligheid.
PILER is een maatschappelijke organisatie in Pakistan die zich sinds 1982 inzet voor een democratische en rechtvaardige arbeidsomstandigheden in het Zuid-Aziatische land. Hierbij organiseren zij arbeiders, worden er trainingen en educatieve activiteiten opgezet, wordt er grondig onderzoek gedaan en zet de organisatie zich in voor beter beleid en wetgeving. Om deze activiteiten te realiseren wordt er regionaal en internationaal samengewerkt met partnerorganisaties zoals Schone Kleren Campagne.
Arbeidsrechtentrainingen en veiligheid
In het hiërarchische Pakistan zijn vrouwen minder vrij dan mannen. PILER geeft vrouwelijke kledingarbeidsters en thuiswerkers trainingen over hun basisarbeidsrechten. Het is voor vrouwen moelijk om aan dergelijke trainingen mee te doen, PILER wil dit in dit project veranderen. In de sessies geven vrouwelijke vakbondsleiders en -leden presentaties over arbeidsrechten, arbeidsomstandigheden en veiligheid en gezondheid met als doel capaciteitsopbouw en empowerment. In de bijeenkomsten wordt ook het belang van het organiseren van de vrouwen in vakbonden benadrukt omdat zij dan zelf samen voor hun rechten kunnen opkomen. Deelnemers delen hierbij hun ervaringen over slechte en ongezonde arbeidsomstandigheden, lage lonen en slechte faciliteiten in de kledingfabrieken. Net als in Bangladesh zijn veel kledingfabrieken levensgevaarlijk. In een aantal Pakistaanse fabrieken is eerder brand uitgebroken waarbij veel doden vielen. Daarom heeft PILER een brochure samengesteld met veiligheidstips en meer informatie over arbeidsrechten. Duizend van dergelijke handleidingen worden verspreid onder de kledingarbeidsters.