Netwerkorganisatie
“We slaan bruggen tussen productie- en consumptielanden om zo samen te werken aan betere arbeidsomstandigheden, waarbij we onderhandelen en lobbyen met internationale organisaties, overheden en multinationale kledingmerken.”
Samenwerken en verbinden
Schone Kleren Campagne is onderdeel van de Clean Clothes Campaign, een internationaal netwerk van meer dan 250 vakbonden, maatschappelijke organisaties, vrouwengroepen en zustercampagnes in productie- en consumptielanden.
In Nederland werken we samen met:
- SOMO, Arisa, Fair Wear Foundation (waar Schone Kleren Campagne in het College van Deskundigen en in het bestuur zit.), FNV en CNV
- MVO platform; een netwerk van Nederlandse organisaties actief op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Internationaal:
- We werken samen met vakbonden zoals de National Garment Workers Union in Nepal en de Coalition of Cambodian Apparel Workers’ Democratic Union in Cambodja.
- Met arbeidsrechtsorganisaties zoals de Bangladesh Center for Workers Solidarity en de Society for Labour and Development in India.
- Met vrouwenorganisaties zoals het Women’s Centre in Sri Lanka, de Hong Kong Women Workers’ Association en de Tenaganita (Womens’ Force) in Maleisië.
- Met mensenrechtenorganisaties zoals Trade Union Rights Centre in Indonesië en het Centre for Trade Unions and Human Rights in de Filippijnen.
- Met onderzoeksinstituten zoals het Pakistan Institute of Labour Education and Research en Yokohama Action Research in Japan.
- En met consumentenorganisaties zoals AchACT – Actions Consommateurs in België en Public Eye in Zwitserland.
- Ook werken we samen met netwerkorganisaties zoals Human Rights Watch, International Labor Rights Forum, IndustriALL en UniGlobal Union.
De Fair Green and Global alliantie (FGG)
De FGG richt zich op drie Theories of Change (ToCs) – te weten bedrijfsgedrag, handel en investeringen en het financiële systeem – om hierdoor wereldwijd rechtvaardige, inclusieve, milieuvriendelijke en duurzame samenlevingen te bereiken.
Er is sprake van een kloof tussen de omvang en impact van economische krachten en actoren en het vermogen van samenlevingen en overheden om de daaruit voortkomende nadelige gevolgen te beheersen. Vooral de zogenaamde laag- en lager-middeninkomenslanden (LLMIC’s) hebben last van deze governance-kloof. De FGG-alliantie, bestaande uit de zes FGG-leden en bijna 300 maatschappelijke organisaties (CSO’s) in LLMIC’s en belangrijke netwerken en netwerkleden, probeert deze kloof te overbruggen.
Die aanpak is niet noodzakelijk opeenvolgend omdat uitkomsten zich tegelijkertijd kunnen voordoen. Daarom heeft de FGG haar methode geformuleerd in drie theorieën over verandering.