Nieuws

gepubliceerd 15-08-2012 09:30, Laatste wijziging: 11-09-2017 17:51
2018 Akkoord van start maar IKEA weigert haar textielarbeiders een veilige werkplek te geven

2018 Akkoord van start maar IKEA weigert haar textielarbeiders een veilige werkplek te geven

door tara Laatste wijziging: 01-06-2018 13:00

Vandaag, 1 juni, treedt het 2018 Akkoord in werking. Een baanbrekend initiatief dat werkt aan het veiliger maken van Bengaalse kleding- en textielfabrieken. 175 bedrijven staan onder het Akkoord. IKEA, een van de grootste bedrijven ter wereld, weigert het Akkoord te tekenen en laat haar arbeiders daarmee onder risicovolle omstandigheden werken. Daarbij profiteert het merk van de inspanningen van concurrenten. Twee van de vijf fabrieken waar IKEA haar producten laat maken vallen wel onder het Akkoord maar dit komt door de investeringen van andere bedrijven.

2018 Akkoord van start maar IKEA weigert haar textielarbeiders een veilige werkplek te geven - Lees verder...

Hudson's Bay, Abercrombie & Fitch en IKEA kiezen voor onveilige fabrieken

Hudson's Bay, Abercrombie & Fitch en IKEA kiezen voor onveilige fabrieken

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 24-04-2018 07:14

Op 24 april is het vijf jaar geleden dat Rana Plaza instortte. Bij deze ramp kwamen ruim 1100 mensen om het leven en raakten honderden kledingarbeidsters gewond. Het Bangladesh Veiligheidsakkoord zorgde de afgelopen jaren voor een verbetering van de veiligheid in 2000 fabrieken. Het Akkoord loopt in mei af en vanaf 1 juni gaat het nieuwe 2018 Transitie Akkoord van start. Momenteel hebben honderdveertig merken zich gecommitteerd aan de nieuwe afspraken. Help jij mee om te zorgen dat ook Abercrombie & Fitch, Hudson's Bay, Gap en IKEA zorgen voor veilige fabrieken?

Hudson's Bay, Abercrombie & Fitch en IKEA kiezen voor onveilige fabrieken - Lees verder...

Vijf jaar na de Rana Plaza ramp: is de situatie voor kledingarbeidsters nu beter?

Vijf jaar na de Rana Plaza ramp: is de situatie voor kledingarbeidsters nu beter?

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 18-04-2018 12:56

Op 24 april 2013 stortte Rana Plaza in. Bij deze ramp kwamen ruim 1100 mensen om het leven en raakten honderden kledingarbeidsters gewond. Het Bangladesh Veiligheidsakkoord controleerde de afgelopen vijf jaar zo'n 2000 fabrieken op brand- en gebouwveiligheid. Overall is 84% van alle geïdentificeerde problemen opgelost; 142 fabrieken hebben alle benodigde verbeteringen doorgevoerd en 767 fabrieken losten meer dan 90% van de problemen op. Maar helaas is er op het gebied van lonen en vakbondsvrijheid weinig verbeterd in het land.

Vijf jaar na de Rana Plaza ramp: is de situatie voor kledingarbeidsters nu beter? - Lees verder...

Meet Kalpona Akter human rights defender uit Bangladesh

Meet Kalpona Akter human rights defender uit Bangladesh

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 04-04-2018 13:38

Kalpona Akter is een arbeidsrechtenactivist uit Bangladesh en de oprichter en directeur van het Bangladesh Centre for Worker Solidarity. Ze werd geëerd met de Alison Des Forges Award for Extraordinary Activism van het Human Rights Watch. Ze strijd tegen uitbuiting van kledingarbeiders in Bangladesh en vecht voor hun rechten, waaronder veiligheid in kledingfabrieken, een leefbaar loon en het recht om vakbonden te vormen.

Meet Kalpona Akter human rights defender uit Bangladesh - Lees verder...

[update]  Mensenrechtenverdediger Tola Moeun uit Cambodja vervolgd!

[update] Mensenrechtenverdediger Tola Moeun uit Cambodja vervolgd!

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 17-05-2018 17:12

Meer dan 100 organisaties roepen op een einde te maken aan de politiek gemotiveerde vervolging van Tola Moeun. Tola is de directeur van Center for the Alliance of Labor and Human Rights (CENTRAL) en een gerenommeerd bepleiter van arbeidsrechten in Cambodja. *update 17-05-2017 onderaan pagina*

[update] Mensenrechtenverdediger Tola Moeun uit Cambodja vervolgd! - Lees verder...

Over 100 dagen loopt het huidige Bangladesh Akkoord af!

Over 100 dagen loopt het huidige Bangladesh Akkoord af!

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 22-02-2018 15:31

Bijna 5 jaar geleden – vlak na de ramp in Rana Plaza - werd het Bangladesh Veiligheidsakkoord opgericht. Het Akkoord heeft sindsdien al voor duizenden verbeteringen in levensgevaarlijke fabrieken gezorgd. Over 100 dagen precies houdt het Akkoord op te bestaan en treedt het vernieuwde Akkoord in werking, het 2018 Transition Accord. Schone Kleren Campagne spoort kledingmerken aan blijvend mee te werken aan een veilige kledingindustrie in Bangladesh en het 2018 Akkoord te tekenen.

Over 100 dagen loopt het huidige Bangladesh Akkoord af! - Lees verder...