Nieuws

gepubliceerd 15-08-2012 09:30, Laatste wijziging: 11-09-2017 17:51
Vakbonden Bangladesh wederom onder druk na demonstraties voor hoger loon

Vakbonden Bangladesh wederom onder druk na demonstraties voor hoger loon

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 16-01-2019 13:27

Duizenden arbeiders in Bangladesh zijn uit protest de straat op gegaan sinds de recente invoering van een nieuw minimumloon in de kledingsector. Politie schoot met rubberen kogels en traangas op de demonstranten. Eén arbeider werd daarbij gedood en velen raakten gewond.

Vakbonden Bangladesh wederom onder druk na demonstraties voor hoger loon - Lees verder...

Bengaalse overheid stelt absurde voorwaarden aan Bangladesh Akkoord

Bengaalse overheid stelt absurde voorwaarden aan Bangladesh Akkoord

door Christa de Bruin Laatste wijziging: 11-12-2018 16:35

Het Bangladesh Veiligheidsakkoord hangt een verbod boven het hoofd waardoor het mogelijk binnenkort zijn kantoor in Bangladesh zou moeten sluiten. Het Akkoord is hiertegen in beroep gegaan. De Bengaalse overheid gebruikt de rechtsgang in het Hooggerechtshof om te voorkomen dat het Akkoord nog langer vanuit het kantoor in Bangladesh kan opereren. Hiermee komt de veiligheid van miljoenen kledingarbeiders in Bangladesh in gevaar.

Bengaalse overheid stelt absurde voorwaarden aan Bangladesh Akkoord - Lees verder...

Japanse modeketen Uniqlo verwaarloost Jaba Garmindo arbeiders

Japanse modeketen Uniqlo verwaarloost Jaba Garmindo arbeiders

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 03-12-2018 10:55

Op 14 november 2018 verliet de afgevaardigde van Uniqlo een bemiddelingsproces in Jakarta zonder een noemenswaardig aanbod te doen om voormalige werknemers van de Jaba Garmindo fabriek in Indonesië tegemoet te komen. De Jaba Garmindo fabriek ging in 2015 failliet nadat Uniqlo plotseling orders terugtrok. Door dit onverwachte faillissement kwamen vierduizend arbeiders, voornamelijk vrouwen, diep in de schulden terecht, zonder vooruitzicht op een baan.

Japanse modeketen Uniqlo verwaarloost Jaba Garmindo arbeiders - Lees verder...

Reactie op hoorzitting over Bangladesh Akkoord

Reactie op hoorzitting over Bangladesh Akkoord

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 29-11-2018 11:19

Eerder deze maand ging het Bangladesh Veiligheidsakkoord in beroep tegen het verbod dat het Hooggerechtshof heeft uitgevaardigd tegen het Akkoord om nog langer vanuit Bangladesh te mogen opereren. Het Akkoord heeft een klein kantoor in Amsterdam en een groot kantoor met zo'n 250 werknemers in Bangladesh.

Reactie op hoorzitting over Bangladesh Akkoord - Lees verder...

Wederom groot risico op nieuwe dodelijke branden in Bangladesh, zes jaar na de dodelijke brand in de Tazreen kledingfabriek.

Wederom groot risico op nieuwe dodelijke branden in Bangladesh, zes jaar na de dodelijke brand in de Tazreen kledingfabriek.

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 26-11-2018 12:27

24 November was het precies zes jaar geleden dat de Tazreen fabriek afbrandde. 112 kledingarbeidsters kwamen hierbij om. Zij maakten kleding voor onder andere Walmart, C&A, El Corte Ingles en KiK. Met deze rampzalige dag in onze herinnering, dreigt Bangladesh weer terug te keren naar een situatie waarin kledingfabrieken onveilig zijn. Het verbod (restraining order) dat het Hooggerechtshof tegen het Bangladesh Akkoord heeft uitgeroepen wordt mogelijk van kracht op 30 november. In geval dat het lokale kantoor van het Akkoord het land moet verlaten heeft dit directe gevolgen voor de veiligheid van miljoenen arbeiders in de kledingindustrie.

Wederom groot risico op nieuwe dodelijke branden in Bangladesh, zes jaar na de dodelijke brand in de Tazreen kledingfabriek. - Lees verder...

Minister Kaag wil met H&M in gesprek over leefbaar loon

Minister Kaag wil met H&M in gesprek over leefbaar loon

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 22-11-2018 16:03

H&M kondigde precies 5 jaar geleden aan dat in 2018, 850.000 arbeidsters een ‘eerlijk leefbaar loon’ zouden ontvangen. Deze week wordt er wereldwijd actie gevoerd door Schone Kleren Campagne om H&M aan haar belofte te herinneren. H&M zegt hard te werken aan een leefbaar loon, maar dit is nog steeds niet zichtbaar op de loonstrookjes van arbeidsters. Daarbij is de belofte die in 2013 gedaan werd, verdwenen uit elke vorm van H&M’s communicatie. De oorspronkelijke documenten zijn van de website gehaald en ondanks de winst van €2.2 miljard, betaald H&M nog steeds geen leefbaar loon aan haar kledingarbeidsters.

Minister Kaag wil met H&M in gesprek over leefbaar loon - Lees verder...