anti-wegkijkwet protest Europese Commissie 2

Een coalitie van zeven NGO’s heeft vandaag een formele klacht ingediend bij de Europese Ombudsman, waarin de ondemocratische, ondoorzichtige en overhaaste manier waarop de Europese Commissie het Omnibus-voorstel heeft ontwikkeld, wordt veroordeeld.

Het omnibusvoorstel wil belangrijke EU-wetgeving op het gebied van duurzaamheid, die onlangs is aangenomen, aanzienlijk afzwakken, waaronder de richtlijn Corporate Sustainability Reporting (CSRD), de richtlijn Corporate Sustainability Due Diligence (CSDD) en de EU Taxonomy Regulation.

NGO’s betreuren het dat het proces dat tot dit voorstel heeft geleid zeer gebrekkig was, waardoor een kleine groep industriële belangen het heft in handen heeft genomen en heeft aangedrongen op deregulering van belangrijke duurzaamheidswetten.

ClientEarth, Anti-Slavery International, Clean Clothes Campaign/Schone Kleren Campagne, European Coalition for Corporate Justice, Friends of the Earth Europe, Global Witness, Notre Affaire À Tous en Transport&Environment hebben gezegd:

“De overhaaste afbraak van drie belangrijke pijlers van de Green Deal verloopt volgens een proces dat volledig voorbij gaat aan de rechten van mensen en onze wereld. Precies dat proces betwisten wij in deze aanklacht.”

“Het Omnibus-voorstel is gemaakt zonder enige openbare raadpleging, waarbij het maatschappelijk middenveld op een zijspoor is gezet. Het proces had een primaire focus op enkele industriebelangen. Fatsoenlijke bewijs of milieu- en sociale effectbeoordelingen waren geen onderdeel van dit proces. Deze roekeloze stap verzwakt niet alleen de duurzaamheidsregels, maar schaadt ook het vertrouwen van het publiek in de democratische fundamenten van de EU.”

Meer specifiek beschuldigen de NGO’s de Commissie van:

  • Het niet naar behoren verzamelen van bewijsmateriaal en het niet beoordelen van de ecologische en sociale gevolgen van het wijzigen van bedrijfswetten die bedoeld zijn om burgers in de EU en daarbuiten te beschermen;
  • Het omzeilen van breed overleg ten gunste van bijeenkomsten achter gesloten deuren die gedomineerd worden door belangengroepen uit de olie- en gasindustrie (waarvan de inhoud alleen via perslekken naar buiten is gekomen);
  • Het niet beoordelen of haar voorstel in overeenstemming is met de klimaatneutraliteitsdoelstelling van de EU – in strijd met haar verplichtingen in het kader van de Europese klimaatwetgeving.

De NGO’s waarschuwen dat de Omnibus niet alleen in strijd is met de democratische kernwaarden en milieudoelstellingen van de EU, maar ook de economische stabiliteit van de EU en de concurrentiedoelstellingen die ermee moeten worden bereikt, kan ondermijnen.

De coalitie voegde hieraan toe: “Deze zogenaamde vereenvoudiging draagt niet bij aan het verbeteren van het concurrentievermogen, de Europese Commissie negeert zowel bewijs als wetenschap.

“Sterke duurzaamheidswetten zoals de CSDDD en de CSRD zijn essentieel voor het concurrentievoordeel van de EU op een wereldmarkt waar consumenten en investeerders steeds meer vragen om verantwoordelijke bedrijfsactiviteiten. We hebben keer op keer gezien dat vage beloften van bedrijven niet de verandering teweegbrengen die we nodig hebben. Het afzwakken van milieu- en mensenrechtenvereisten is een stap in de verkeerde richting.”

NGO’s roepen het Europees Parlement en de Raad op om het Omnibus-voorstel te verwerpen.

Demonstratie Omnibus

Lobbyist Marjella Bronkhorst sprak op 23 april namens Schone Kleren Campagne tijdens de demonstratie tegen de omnibus. De Rana Plaza-ramp is hét voorbeeld dat laat zien waarom wetgeving onmisbaar is. Bekijk de toespraak hieronder terug.

Gerelateerd nieuws