Vandaag een jaar geleden pleegde een militaire junta met veel geweld een staatsgreep in Myanmar (Birma), maar een groot aantal burgers vecht met gevaar voor eigen leven terug. Schone Kleren Campagne is solidair met alle kledingarbeidsters, vakbondsleden, arbeidsrechtenactivisten en alle anderen die opkomen voor mensenrechten, vrijheid en democratie in het land.

Het leger schendt op brute wijze mensenrechten en keert zich met grof geweld tegen demonstrerende burgers. De junta pakt elke vorm van oppositie keihard aan:8783 Mensen zijn gearresteerd of gevangen gezet, waaronder veel arbeidsrechtenactivisten. 1494 mensen zijn vermoord. Vakbondsleiders moeten onderduiken.

De staatsgreep heeft in combinatie met COVID-19 geleid tot banenverlies, economische instabiliteit en armoede met grote gevolgen voor arbeiders en hun gezinnen.

Veel buitenlandse kledingmerken hebben een deel van hun productie uitbesteed in Myanmar. SKC roept de merken op om er voor te zorgen dat de rechten en veiligheid van arbeiders in hun toeleveringsketens beschermd worden. Er mag verder geen sprake van zijn dat geld in handen van het leger komt.

Kledingmerken die ervoor kiezen productie uit Myanmar terug te trekken zullen dit op een verantwoorde manier moeten doen. Dit betekent onder meer dat alle verplichtingen en betalingen worden nagekomen én dat zij er op toezien dat de arbeidsters alle lonen, ontslagvergoedingen, en andere vergoedingen waar zij recht op hebben, uitgekeerd krijgen.

Meer dan de helft van de kledingexport van Myanmar gaat naar de Europese Unie. Tot dusver heeft de EU vooral gerichte economische strafmaatregelen tegen de junta toegepast. SKC vraagt om sancties tegen bedrijven die eigendom zijn van het leger. Daarnaast roept SKC de EU op om de voordelige ‘Everything But Arms’-importtarieven op te schorten.

Kledingarbeidsters en arbeidsrechtenactivisten hebben de hoop niet verloren. In oktober jl. kwam vakbondsleidster Daw Myo Aye vrij, na zes maanden gevangenschap. Voor haar zaak was er internationaal veel aandacht. Andere vakbondsleden en andere politieke gevangenen zitten nog vast.

Ook na deze grimmige ‘verjaardag’ zal SKC de roep en de eisen van de arbeiders zoveel mogelijk blijven uitdragen. We vragen aan iedereen om te helpen om hun verhalen verder te verspreiden en ervoor te zorgen dat de wereld niet vergeet wat er in Myanmar gebeurt, want in solidariteit is er kracht en hoop.

Lees hier onze uitgebreide verklaring in het Engels.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws
28 juni 2023
Vakbondsorganiser in Bangladesh vermoord
Vakbondsleider Shahidul Islam werd op brute wijze vermoord nadat hij en collega’s terugkwamen van een afspraak met fabrieksmanagement om arbeiders te helpen hun verschuldigde bonussen…