Internationale Dag van Leefbaar Loon

Het Clean Clothes Campaign-netwerk slaat de handen ineen met partners en gelijkgestemde organisaties wereldwijd om op 25 september een nieuwe jaarlijkse dag in het leven te roepen: internationale dag van Leefbaar Loon. Hiermee willen we een beweging starten en ervoor blijven strijden dat iedereen ter wereld een leefbaar loon betaald krijgt.

We leven en werken in een onrechtvaardige en oneerlijke wereld. Voor de meeste werkzame mensen is een leefbaar loon een onbereikbare droom. Een leefbaar loon is meer dan slechts een minimumloon. We zien dat doordat multinationals zoveel macht hebben, het in het huidige systeem voorkomt dat binnen hetzelfde bedrijf de lonen extreem uit elkaar lopen. Zo kan de CEO van een merk twee miljoen euro per maand verdienen, terwijl een textielarbeider die kleding maakt voor dat merk moet overleven van 175 euro loon per maand. Het loon dat arbeiders onderaan de keten verdienen, is vaak verre van voldoende om van rond te komen.

Als arbeiders uit landen als Cambodja, Bangladesh of Bosnië en Herzegovina vragen om loonsverhoging, weigeren bedrijven dit vaak. Ze zeggen dat dit een onmogelijke eis is en dat het de bedrijfswinsten in gevaar brengt. Maar multinationals kunnen het zich prima veroorloven om alle arbeiders in hun keten een leefbaar loon te betalen zonder daar verlies op te draaien. In plaats daarvan keren ze de textielarbeiders in hun keten de rug toe.

Onder de armoedegrens

Door deze manier van zakendoen, moeten veel mensen onder de armoedegrens overleven. Het is niet alleen oneerlijk, maar ook onhoudbaar voor de toekomst. De laatste jaren voeren consumenten de druk op bij bedrijven om duurzamer te handelen, en daarom gaan veel merken de term duurzaamheid als handelsmerk gebruiken. Maar deze bedrijven negeren het feit dat een leefbaar loon een basisvoorwaarde is om te zorgen voor duurzame en sociaal-economische ontwikkeling. Ze adverteren met duurzaamheid, maar houden uitbuiting in stand.

Klimaatverandering heeft wereldwijd gevolgen, juist ook voor kledingarbeiders. Met ons project Just Transition strijden we ervoor dat de transitie naar een duurzamere wereld doorgaat en dat merken en bedrijven niet alleen roepen dat ze duurzaam zijn, maar ook daadwerkelijk stappen zetten die resulteren in een duurzamere wereld. Hierbij vragen we ook aandacht voor de positie van arbeiders in deze transitie. Daar horen leefbare lonen bij, omdat we vinden dat iedereen moet verdienen waar diegene recht op heeft en goed moet kunnen rondkomen zonder consessies te hoeven doen of aan het eind van de maand geld te moeten lenen.

Het recht op een leefbaar loon is een mensenrecht. Niet voor niets staat dit ook in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: Eenieder, die arbeid verricht, heeft recht op een rechtvaardige en gunstige beloning, welke hem en zijn gezin een menswaardig bestaan verzekert, welke beloning zo nodig met andere middelen van sociale bescherming zal worden aangevuld. Zolang er nog steeds mensen zijn die geen leefbaar loon verdienen, blijft aandacht hiervoor hard nodig. Daarom roepen we 25 september vanaf nu uit Internationale dag van Leefbaar Loon.

Gerelateerd nieuws