HEMA annuleert lopende orders en besluit eenzijdig om betalingen aan leveranciers uit te stellen. Kledingarbeiders zullen de dupe zijn…
Bij Nederlandse bedrijven blijkt een gebrek aan transparantie over de maatregelen die zij nemen ten bate van de kledingarbeidsters tijdens de pandemie. Cijfers en onderbouwing ontbreken vaak.
Maanden na het begin van coronade pandemie heeft kledinggigant C&A ermee ingestemd om de bestellingen die vóórdien waren geplaatst, volledig te betalen. Deze beslissing volgde op een openbare campagne tegen merken die orders hadden geannuleerd of weigerden te betalen.
Een groep werknemers van de Tanex-kledingfabriek in Roemenië heeft achterstallige lonen ontvangen na intense druk door lokale activisten gesteund door internationale vakbonden en Schone Kleren Campagne.
Onderzoek van Schone Kleren Campagne had tot doel een indicatie te geven van het totale bedrag aan lonen dat kledingarbeidsters misliepen door pandemie-gerelateerde gevallen van niet-betaling.
SKC en andere organisaties eisen dat arbeiders die aan het begin van de COVID-19-crisis aan het werk waren, hun wettelijk verplichte of reguliere loon zullen ontvangen.
Door de acute financiële problemen in tienduizenden fabrieken zijn miljoenen kledingarbeiders en arbeidsters op straat komen te staan, in veel gevallen zelfs zonder het salaris voor maart te hebben ontvangen. De meeste van de arbeidsters hebben een gezin te onderhouden, verkeren al in armoede en weten niet hoe zij de komende maanden moeten overleven.
Vanwege COVID-19 sluiten nu al veel fabrieken in kledingproducerende landen, onder meer vanwege een tekort aan grondstoffen uit China. Daarnaast zijn de bestellingen van kledingmerken sterk verminderd als gevolg van een dalende consumentenvraag en verplichte sluiting van winkels in China, de rest van Azië en nu ook in Europa.
Wat doen Nederlandse merken met hun bestellingen van vóór de crisis: betalen zij voor wat zij hebben besteld of schuiven zij hun verliezen door naar de kledingarbeidsters??
Eén van onze zuster-organisaties uit de VS, het Worker Rights Consortium, houdt een brand-tracker bij met informatie over welke kledingmerken hun afspraken naar leveranciers nakomen en welke dat niet doen; website in het Engels.
Zie het Engelstalige logboek van onze zusterorganisatie de Clean Clothes Campaign met dagelijks nieuws en updates….
Aandacht voor de recente ontwikkelingen in de internationale kledingindustrie en voor onze campagne in Nederlandse media…