Turn Around H&M

In 2013 kondigde H&M aan dat 850.000 arbeidsters een ‘eerlijk leefbaar loon’ zouden ontvangen in 2018. In plaats van dit uit te werken in de loonstrookjes van arbeidsters, is deze belofte verdwenen uit H&M’s communicatie. De oorspronkelijke documenten zijn verdwenen van de website. Het bedrijf verwijst nu naar een ‘Fair Wage Method’ en de 850.000 arbeidsters zijn uit beeld verdwenen.


In april publiceerde H&M informatie over lonen in verschillende landen waar H&M inkoopt. H&M benadrukt daarbij het verschil tussen het minimum loon en de gemiddeld hogere lonen die H&M in fabrieken betaalt. Maar het minimum loon is nog lang geen leefbaar loon en het is volstrekt onduidelijk hoe H&M het loon berekent. Overuren en bonussen zouden bijvoorbeeld geen onderdeel mogen uit maken van de lonen. Anannya Bhattacharjee van de Asia Floor Wage Alliance (AFWA) heeft het vermoeden dat met cijfers wordt gerommeld en deze bonussen wel zijn opgenomen in deze cijfers. Bonussen inbegrepen of niet, het is duidelijk dat H&M nog lang niet in de buurt is van haar eigen belofte: 

H&M betaalt

Leefbaar loon (AFWA)

Bangladesh

$95

$448

Cambodja

$199

$475

Indonesie

$177

$422

India (Bangalore)

$133

$335

 

"Vakbonden aangesloten bij de AFWA hebben H&M in 2016 benaderd om samen te werken aan uitbetaling van een leefbaar loon. In plaats van in te gaan op dat aanbod, verschuilt H&M zich achter ontransparante experimenten.” Anannya Bhattacharjee van de Asia Floor Wage Alliance (AFWA).

Tara Scally, woordvoerder Schone Kleren Campagne: “H&M heeft geprofiteerd van de goede naam die zij heeft opgedaan na de presentatie van haar leefbaar loon roadmap. Duizenden arbeidsters kregen hoop op de nodige doorbraak in de kledingindustrie. Het is oneerlijk om gaandeweg stilzwijgend je doelstellingen aan te passen. Als de belofte te ambitieus blijkt, toon dan aan waar het mis gaat. Zoals wij het nu narekenen is er genoeg ruimte om een leefbaar loon uit te betalen. Een voorbeeld: H&M’s netto winst was in 2016 meer dan 2 miljard dollar (18,636 SEK). Slechts 1.9% van haar winst is genoeg om al haar arbeiders in Cambodja een leefbaar loon te betalen."

Duizenden arbeidsters hebben zich al aangesloten bij de #TurnAroundHM campagne. Zo ook Rukmini Vaderapura Puttaswamy van de Garment Labour Union (GLU) in India: “Wij zijn uitgenodigd om over een eerlijk leefbaar loon te praten. We hoorden over klachtenprocedures, arbeidersvertegenwoordiging, trainingen etc etc. Het resultaat? Nul! Het laat duidelijk de nep moraliteit van H&M zien. Daarom hebben wij ons vol enthousiasme aangesloten bij de campagne en zullen niet stoppen tot H&M haar belofte waarmaakt.”


 

 

Teken de petitie!

Steun jij Rukmini en haar collega’s om te zorgen dat H&M een leefbaar loon gaat betalen? Teken hier de petitie: https://act.wemove.eu/campaigns/760 

Of doe mee op sociale media:

Gebruik de hashtags #TurnAroundHM en #LivingWageNow en schrijf H&M aan. Voorbeelden:

Ik wil dat kledingarbeidsters @HM een leefbaarloon ontvangen – zoals #HM heeft beloofd te doen in 2018! #TurnAroundHM #LivingWageNow

Belofte maakt schuld. @HM weet je nog dat je hebt beloofd om in 2018 een #eerlijkloon te betalen aan je kledingarbeidsters? #TurnAroundHM #LivingWageNow


Turn Around H&M

Meer informatie

 

Meer informatie op de Engelstalige campagne pagina: https://turnaroundhm.org/