
Teken de petitie en roep Wrangler, IKEA en Amazon op om hun werknemers te beschermen!
Zo’n twaalf jaar na de instorting van Rana Plaza zijn er nog steeds merken die hun winst boven de veiligheid van kledingarbeiders plaatsen. Tijd om de druk op te voeren! Onderteken de petitie en roep merken zoals Wrangler, IKEA en Amazon op om hun werknemers in Bangladesh en Pakistan te beschermen.
Op 24 april 2013 vond de grootste ramp ooit in de kledingindustrie plaats. Meer dan duizend kledingarbeiders in Bangladesh kwamen om bij de instorting van Rana Plaza. De ramp bracht veel teweeg. Het was de start van het Internationaal Akkoord (eerder het ‘Akkoord voor brand- en gebouwveiligheid in Bangladesh’), een bindende veiligheidsovereenkomst die inmiddels door meer dan 250 bedrijven is getekend en is uitgebreid naar Pakistan. Het is hard nodig dat merken het Internationaal Akkoord tekenen en zich daarmee committeren aan de veiligheid van kledingarbeiders in hun keten. Toch zijn er nog steeds merken die weigeren te tekenen. Of pas tekenen als ze daar toe gedwongen worden, en daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken!
Onderteken de petitie en roep merken zoals Wrangler, IKEA en Amazon op om hun werknemers in Bangladesh en Pakistan te beschermen!
Door publieke druk, tekende Levi’s in oktober 2024 het Pakistaanse veiligheidsprogramma van het Internationaal Akkoord (nu het veiligheidsprogramma voor Bangladesh nog!). Als zij zich kunnen inzetten voor de veiligheid van Pakistaanse kledingarbeiders, moet jeansmerk Wrangler dat ook kunnen. Het merk zegt achter het idee van het veiligheidsakkoord te staan, maar bestempelt de eigen audits en controles als beter. Maar bij privé audits van merken wordt vaak een oogje dicht wordt geknepen als het om veiligheid gaat. Als eigen audits van fabrieken en merken wel goed zouden werken, dan was een ramp als Rana Plaza nooit gebeurd.

Onafhankelijke fabrieksinspecties
Kontoor Brands, het moederbedrijf van Wrangler, laat zijn producten in meer dan 140 fabrieken in Bangladesh en Pakistan produceren. Door het Internationaal Akkoord te ondertekenen, zou Kontoor onafhankelijke veiligheidsinspecteurs in de fabrieken van die leveranciers moeten toelaten en basis gezondheids- en veiligheidsvoorzieningen voor werknemers moeten garanderen. Als het Internationaal Akkoord goed genoeg is voor zijn grootste concurrent, Levi’s, waarom is het dan niet goed genoeg voor Wrangler? Het is hoog tijd dat Wrangler en andere bedrijven stoppen met het stellen van hun winst boven werknemersrechten.
Wrangler is niet het enige merk dat zijn winst belangrijker vindt dan het leven van kledingarbeiders in Bangladesh en Pakistan. Dit zijn slechts een aantal van de vele merken die sinds de instorting van Rana Plaza geen prioriteit geven aan het leven van werknemers in hun keten: Amazon, Columbia Sportswear, Decathlon, IKEA, JC Penney, Kontoor Brands (Wrangler, Lee, Rock & Republic), Target, Tom Tailor, URBN en Walmart.
Meer doen?
Sluit je aan bij onze beweging als donateur, zodat we kunnen blijven doorgaan met het onder druk zetten van merken. Niemand zou moeten sterven voor het maken van onze kleding!
Deze campagne voeren we samen met Eko. We werken de handtekeningen regelmatig bij, maar er kunnen soms verschillen optreden tussen de updates. Hier kun je zien welke merken het Internationaal Akkoord hebben ondertekend.