Bangladesh: Voortzetting effectief veiligheidsakkoord onzeker terwijl er nog veel te doen is
Een nieuw rapport van SKC en drie andere organisaties over de kledingindustrie in Bangladesh maakt het duidelijk dat aanzienlijke vooruitgang op het gebied van fabrieksveiligheid gevaar loopt. Het “Bangladesh-akkoord’ werd opgericht na het drama van Rana Plaza, waarbij meer dan 1130 kledingarbeiders om het leven kwamen. Het heeft in acht jaar tijd uitzonderlijk goede resultaten opgeleverd. Op 31 mei verlopen de huidige afspraken, er is nog steeds geen overeenstemming tussen internationale vakbondsfederaties en de betrokken kledingmerken over hoe nu verder.
Een voorstel om het akkoord voort te zetten onder de huidige voorwaarden wordt door de kledingmerken afgewezen: zij willen af van de afspraken die juridisch afdwingbaar zijn voor elke individuele onderneming, terwijl dit volgens de vakbonden, SKC en andere ‘mede-ondertekenaars’ juist essentieel is voor de effectiviteit van het akkoord.
Het rapport laat ook zien dat er in fabrieken die vallen onder de akkoord-afspraken, nog veel niet-opgeloste problemen zijn die urgent moeten worden aangepakt. In fabrieken die produceren voor onder meer C&A, H&M, Tommy Hilfiger, WE en Zeeman, lopen kledingarbeiders nog steeds aanzienlijke veiligheidsrisico’s door het ontbreken van brandalarmsystemen en veilige nooduitgangen.
Het rapport is gepubliceerd door vier internationale organisaties die bij het totstandkomen van het Bangladesh-akkoord optraden als ‘mede-ondertekenaars’ (‘witness signatories’): Maquila Solidarity Network, International Labor Rights Forum/Global Labor Justice, Worker Rights Consortium en SKC.
De overeenkomst tussen internationale vakbondsfederaties en meer dan tweehonderd kledingmerken werd in 2013 gesloten nadat eerder dat jaar het Rana Plaza-gebouw instortte dat een aantal kledingfarieken huisvestte, waarbij meer dan 1130 kledingarbeiders omkwamen en ongeveer 2500 gewond raakten.
Veiligheid van de werkplek en fabrieksgebouwen is natuurlijk niet alleen in Bangladesh een probleem: het geldt voor vrijwel alle kledingproductielanden. Wat SKC en de andere ‘mede-ondertekenaars’ betreft zou het akkoord met zijn specifieke, succesvolle bepalingen ook moeten worden uitgebreid naar andere kledingproductielanden, zoals Pakistan.
Het vollededige rapport (Engelstalig) is beschikbaar via deze weblink.
#RanaPlazaNeverAgain #ProtectProgress
Zie ook:
schonekleren.nl/bangladesh-akkoord-nieuws
ranaplazaneveragain.org (Engelstalig)
Clean Clothes Campaign Bangladesh Accord: Questions and Answers (Engelstalig)