Campagne

Kleren

Schone

Urgent Appeals

Wat doe je als je kledingarbeider of activist bent en je rechten worden geschonden en het lukt niet om de misstand op te lossen? Je kunt dan samen met een lokale organisatie aan de bel trekken bij het wereldwijde netwerk van Schone Kleren Campagne (SKC). Het SKC-netwerk checkt dan of er een Urgent Appeal van gemaakt kan worden: een zaak met spoed. We doen er dan alles aan om de kledingarbeiders of activist te steunen, samen met lokale organisaties in het land waar de misstand plaatsvindt, en activisten en organisaties over de hele wereld. Hieronder lees je zes bijzondere verhalen van dappere activisten uit 2021.  Lees hieronder meer over wat Urgent Appeals zijn.

Orljava: 172 kledingarbeidsters onterecht ontslagen

Al meer dan vijf decennia kocht het Duitse merk OLYMP zijn producten in bij kledingfabriek Orljava in Požega, Kroatië. Het was de belangrijkste klant van de fabriek. Door lage prijzen die OLYMP betaalde, ging de fabriek failliet toen het merk volledig stopte met inkopen.

Lees meer

De moord op Shahidul

Op 25 juni 2023 werd Shahidul Islam op brute wijze vermoord. De moord vond voor de fabriek Prince Jacquard Sweaters Ltd. plaats, waar hij met arbeiders had gesproken over een geschil over onbetaalde lonen. De pogingen van Shahidul om werknemers vreedzaam te organiseren werden beantwoord met geweld, met zijn dood als gevolg.

Lees meer

Specialized, betaal je arbeidsters!

In de APS-fabriek in El Salvador maakten arbeidsters kleding voor merken als Specialized (een Amerikaans fietsmerk). In augustus 2022 sloot de fabriek zonder waarschuwing, waardoor 831 kledingarbeidsters van de ene op de andere dag zonder werk kwamen te zitten.

Lees meer

De Jaba Garmindo zaak

In Jakarta, Indonesië laat het Japanse kledingmerk Uniqlo al jarenlang tweeduizend kledingarbeiders aan hun lot over. De arbeiders hebben recht op ontslagvergoeding, maar hebben dit nooit betaald gekregen.

Lees meer

Strijd voor vakbondsvrijheid

Na de weigering van de fabrieksleiding om hun vakbond te erkennen, hielden werknemers van een fabriek in Sri Lanka voet bij stuk. Met de steun van duizenden activisten wereldwijd wisten de kledingarbeiders het voor elkaar te krijgen dat hun fabrieksvakbond in maart 2021 erkend werd.

Lees meer

Het verhaal van MyoMyo

Al jarenlang vecht Daw Myo Aye uit Myanmar (Birma) voor arbeidsrechten, vakbondsvrijheid en de rechten van minderheden en kwetsbare groepen. Deze missie moest ze duur bekopen toen het leger in februari 2021 een staatsgreep pleegde en haar gevangen nam.

Lees meer

De Kanlayanee arbeiders

In de kleine Kanlayanee-fabriek in Thailand werkten 26 arbeidsmigranten uit Myanmar (Birma). Jarenlang werden ze uitgebuit. De arbeiders lieten het er niet bij zitten en vochten voor hun ten onrechte ingehouden loon.

Lees meer

Het verhaal van Angelica

De Roemeense Angelica Manole had nooit gedacht dat haar bericht op sociale media zoveel teweeg zou brengen. Haar werkgever, de Tanex kledingfabriek, hield in 2020 zonder opgaaf van reden de helft van haar loon in. Angelica liet het er niet bij zitten en plaatste een foto van haar loonstrookje online.

Lees meer

Cambodja

De Ramatex zaak

Jarenlang maakten de kledingarbeiders van de Violet Apparel fabriek in Phnom Penh kleding voor Nike en andere merken. Maar in juli 2020 sloot de fabriek van de ene op de andere dag. Meer dan 1200 kledingarbeiders, voor het overgrote deel vrouwen, kwamen ineens zonder werk en inkomen te zitten.

Lees meer

Wanneer een zaak een Urgent Appeal wordt gaan we direct aan de slag:

  • We activeren ons netwerk van meer dan 230 organisaties en vakbonden om de zaak bekendheid te geven en zorgen voor bewustwording over de mensenrechtenschendingen bijv. door arbeiders een podium te geven, persconferenties en evenementen te organiseren
  • We lanceren wereldwijde petities, campagnes op sociale media en op straat
  • We schrijven getroffen arbeiders en hun organisaties solidariteitsbrieven om ze te steunen
  • We delen kennis en coördineren campagnewerk met de getroffen arbeiders
  • We lobbyen bij kledingmerken en bij overheden voor een rechtvaardige oplossing

Niet alle Urgent Appeals worden in de openbaarheid gebracht. Soms is het effectiever om achter de schermen een kledingmerk of de overheid aan te spreken. Als dat onvoldoende resultaat oplevert kunnen we de zaak alsnog publiek maken, als degenen die om steun hebben gevraagd dat willen.

Veel voorkomende schendingen die we met Urgent Appeals aan de kaak stellen:

  • loondiefstal, zoals het onterecht inhouden van lonen en ontslagvergoedingen
  • massaontslag bij fabriekssluitingen
  • slechte arbeidsomstandigheden, zoals onveilige of ongezonde situaties in fabrieken, veel te lange werkdagen, geen of veel te weinig pauzes,intimidatie van werknemers, geen leefbaar loon betalen
  • schending van vrouwenrechten, zoals intimidatie door mannelijke supervisors, seksueel getinte voorstellen, ongewenste intimiteiten
  • tegenwerking bij de (oprichting van) lokale vakbonden, intimidatie van en geweld tegen arbeidsrechten-activisten
  • intimidatie en vervolging van mensenrechtenactivisten

Hierboven lees je zes Urgent Appeal verhalen. In sommige zaken boekten we succes, zoals bij de Kanlayanee migrantenarbeiders en Angelica Manole. Met de andere Urgent Appeals gaan we door tot er een eerlijke oplossing voor de werknemers is gekomen. Lees de verhalen en kom erachter wat jij kan doen om de kledingarbeiders te steunen!

 

 

 

Dit project is mogelijk gemaakt met financiële steun van Mondiaal FNV en CNV Internationaal vanuit STITCH. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken is strategisch partner van STITCH en steunt het programma financieel.

Illustraties: Sjoukje Bierma

Verhalen: Myrthe Verweij – Forwardview