Acties voor een leefbaar loon in Cambodja
Kledingarbeiders en vakbonden in Cambodja lanceren vandaag een hernieuwde campagne voor een leefbaar loon. Doel: kledingmerken moeten ervoor zorgen dat het minimumloon wordt verhoogd naar 177 dollar per maand (165 euro). Schone Kleren Campagne steunt de coalitie van vakbonden hierbij.
Duizenden kledingarbeiders in fabrieken zitten vandaag achter hun naaimachine met een actiesticker op hun kleding. Zij werken dag in dag uit voor grote internationale merken als H&M, Inditex (bekend van Zara), Levi’s en GAP, maar verdienen een hongerloon voor hun harde werk.
Athit Kong, Vice President van onafhankelijk vakbond C.CAWDU: “De verhoging van $12 staat te ver af van de behoefte van kledingarbeiders, en valt in het niet in vergelijking met de megawinsten van de kledingbedrijven. Het is duidelijk dat de enige oplossing om een einde te maken aan de hongerlonen onderhandelingen zijn tussen kledingmerken, de eigenlijke werkgevers, en arbeiders zelf. Arbeiders voeren al jarenlang campagne voor een leefbaar loon. We need $177 now!”
Een aantal merken, zoals H&M en Adidas, spraken zich eerder publiekelijk uit voor een leefbaar loon. Maar kledingarbeiders kopen niets voor deze loze beloften. Zij werken wekelijks vele overuren en kunnen aan het eind van de dag nog steeds zichzelf en hun familie nauwelijks onderhouden.
Een aantal Cambodjaanse vakbonden hebben de handen ineengeslagen om de eis van $177 kracht bij te zetten. Zij vragen de merken om te garanderen dat dit minimumloon wordt uitbetaald bij hun toeleveranciers. Daarnaast worden de modemerken opgeroepen bindende afspraken te maken met deze vakbonden om te zorgen voor een leefbaar loon, fatsoenlijke inkooppraktijken, langdurige arbeidscontracten en dat vakbondsvrijheid wordt gegarandeerd.
Achtergrond van de campagne
Al sinds eind 2013 voeren Cambodjaanse kledingarbeiders actie voor een hoger loon. Begin 2014 escaleerde dit protest toen militaire politie met geweld ingreep waarbij vijf mensen werden doodgeschoten, vele gewonden vielen en drieëntwintig mensen werden opgesloten in een beruchte gevangenis.
Afgelopen oktober besloot een adviesorgaan van de overheid het minimummaandloon met $12 (11 euro) te verhogen naar $ 140 (130 euro). Een belediging voor de 700.000 Cambodjaanse kledingarbeiders die al ruim een jaar vragen om $177.