Black Friday: 5 tips om je hoofd koel te houden
Singles Day, Black Friday, Sinterklaas en kerst. In deze laatste twee maanden van het jaar vliegen de aanbiedingen je om de oren. Het online geschreeuw in je inbox en op social media, plus de grote reclameborden in winkelstraten, kunnen behoorlijk overweldigend zijn en resulteren regelmatig in impulsaankopen.
Hoe houd je je hoofd koel in deze periode en hoe kun je wél goed omgaan met de aangewakkerde koopdrang in deze tijd? We geven je 5 tips.
1. Maak een lijstje en houd je daaraan
Stiekem weet je waarschijnlijk heel goed of je iets wel of niet nodig hebt. Het beste medicijn tegen impulsaankopen? Schrijf je lijstje op en maak ‘m afvinkbaar. Zo blijft het niet alleen in je hoofd hangen, maar ben je er extra bewust van en zie je in één oogopslag of die ene aanbieding wel écht nodig is. Schrijf alleen op wat je écht nodig hebt. Staat het er niet tussen? Grote kans dat het dan een product is waar je al gauw niks meer mee doet. Sowieso fijn om het hele jaar door met een lijstje te werken. Bonus? Door heel bewust na te denken voordat je iets koopt, ga je het meer waarderen en gaat het waarschijnlijk langer mee.
2. Schrijf je uit voor nieuwsbrieven
Misschien een inkoppertje, maar de manier waarop merken jou proberen te overtuigen dat dit toch echt een once in a lifetime aanbieding is, is door het keer op keer terug te laten komen in nieuwsbrieven en advertenties. Grote kans dat je uiteindelijk toch overstag gaat, als je het al zo vaak voorbij hebt zien komen en last hebt van FOMO. Meer rust in je inbox en daarmee ook in je hoofd? Schrijf je gewoon lekker uit voor al die commerciële nieuwsbrieven.
3. Kies tweedehands
Toch koopdrang in deze periode? Probeer dat item van je lijstje tweedehands te zoeken. Er zijn al meer dan genoeg kledingstukken en andere producten op de wereld. Ook voor cadeautjes is preloved een hele goede optie. Kies dit jaar bewust om je Sinterklaas en kerstaankopen tweedehands te doen. Het kost misschien wat meer tijd, maar het gevoel dat je krijgt als je dan eindelijk vindt wat je al een tijdje zoekt is het dubbel en dwars waard. Dat geeft pas echt een kick! Is je ontvanger niet blij met het cadeau of ben jij niet blij met het tweedehands cadeau dat je hebt gehad? Dan is het ook minder erg om het door te geven aan iemand die er wel blij van wordt. Ook in dit geval: koop geen onnodige dingen.
Heb jij een tweedehands (kleding)winkel en wil je bijdragen aan een eerlijkere kledingindustrie? Maak het werk van Schone Kleren Campagne mogelijk door een samenwerking. Meer weten? Kijk hier.
4. Blijf leren
Educate yourself! De kledingindustrie zit zo complex in elkaar, dat er altijd iets te leren is. Misschien niet het meest positieve onderwerp om mee bezig te zijn, maar wel zo belangrijk. Daarnaast is het delen van kennis misschien wel dé manier om mensen in je omgeving ook bewust te maken van dat het anders kan. Bij Schone Kleren Campagne geloven we dat het anders kan én moet en dat we daar als consument invloed op kunnen uitoefenen. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer impact we kunnen hebben! Organiseer bijvoorbeeld eens een kledingruil en kijk vooraf samen naar een van deze documentaires. Zo heb je niet alleen een leuke avond, maar leer je er ook meteen iets van!
5. Kies voor een tegengeluid: kom in actie!
Wil je iets doen tegen fast fashion, maar weet je niet waar je moet beginnen? Stel vragen! Mail je favoriete kledingmerk bijvoorbeeld eens en vraag hen waar ze hun kleding produceren en of ze kunnen laten zien of arbeiders in hun keten een leefbaar loon betaald krijgen. Zin om meer te doen? Schrijf je in als vrijwilliger bij Schone Kleren Campagne en blijf op de hoogte van events waar we staan, actietrainingen en vette acties tegen merken en bedrijven.