Twaalf jaar sinds de Ali Enterprise fabriek in Pakistan afbrandde
Twaalf jaar geleden, op 11 september 2012, brandde de Ali Enterprise fabriek in Karachi, Pakistan, tot de grond toe af. Het was de meeste dodelijke fabrieksbrand in de kledingindustrie; meer dan 250 arbeiders kwamen om. We herdenken de slachtoffers, en onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. Wij zullen dit niet vergeten en blijven ons inzetten voor een veilige kledingindustrie.
De brand en het hoge dodental waren het gevolg van nalatigheid van zowel fabrieksmanagement als inkopende merken. De fabriek had geen functionerende nooduitgangen waardoor de arbeiders opgesloten zaten toen de brand uitbrak. Enkele weken voor de brand bevestigde een auditor onterecht dat de fabriek voldeed aan internationale normen. Merken vertrouwden gemakshalve op deze audit. Er bleek niets van waar. Als een grondige en gedegen audit was uitgevoerd, en merken niet zomaar hadden vertrouwd op derden om hun audits te doen, had de fabriek inderdaad voldaan aan internationale normen. Functionele alarmsystemen en vluchtroutes zouden alle arbeiders in staat hebben gesteld de fabriek veilig te ontvluchten.
Pakistaanse vakbonden en organisaties voerden tien jaar lang campagne om het Internationale Akkoord voor Gezondheid en Veiligheid in de Textiel- en Kledingindustrie in 2023 naar Pakistan te brengen. Dit baanbrekende en bewezen effectieve programma zal fabrieken in de toeleveringsketens van merken die het Pakistan Akkoord hebben getekend veiliger maken door goede, gedegen, onafhankelijke inspecties, verbeterprogramma’s, trainingen en een klachtenmechanisme waar arbeiders toegang toe hebben. Op termijn zullen alle arbeiders in de toeleveringsketens van
ondertekenende bedrijven onder het veiligheidsprogramma vallen.
Op dit moment hebben 128 merken het Pakistan Akkoord getekend, waaronder H&M, Inditex, GAP en Adidas. Toch blijven nog altijd verschillende kleding- en huishoudtextielbedrijven – met grote productievolumes in Pakistan – weigeren dit belangrijke Akkoord te tekenen, zoals Levi’s, IKEA, Decathlon, Kontoor Brands (Lee, Wrangler) en Nike. Deze merken moeten lessen trekken uit deze tragedie en gehoor geven aan de oproep van vakbonden en arbeidsrechtenorganisaties om het Akkoord te tekenen.
Teken hier de petitie om merken op te roepen het Akkoord te tekenen!