Aankomende zaterdag is het 9 jaar geleden dat de Ali Enterprises-fabrieksbrand in Karachi uitbrak. Nog steeds zijn vele fabrieken in Pakistan gevaarlijk om te werken. Vakbondsleiders in Pakistan roepen kleding- en textielmerken op om ervoor te zorgen dat fabrieken in hun land veilig worden gemaakt. De lancering van het International Accord for Health and Safety in the Garment and Textile Industry vorige week biedt een buitenkans om de fabrieksveiligheid in het land aan te pakken.

Zij benadrukken de urgentie om het Akkoord-programma snel uit te breiden naar Pakistan. Zaterdag 11 september is het negen jaar geleden dat bij een gruwelijke brand in de Ali Enterprises-fabriek meer dan 250 arbeiders om het leven kwamen. Slechts drie weken eerder was het door een commercieel keuringsbureau als veilig gecertificeerd. Dit was de dodelijkste fabrieksbrand in de geschiedenis van de wereldwijde kledingindustrie. Onderzoek toont aan dat eenvoudige veiligheidsmaatregelen de arbeiders in staat zouden hebben gesteld om die dag de fabriek te ontvluchten, maar in plaats daarvan zaten ze vast achter tralies en geblokkeerde nooduitgangen.

Nasir Mansoor, voorzitter van de Nationale Vakbondsfederatie in Pakistan: “We horen regelmatig over fabrieksbranden. Negen jaar na de tragedie bij Ali Enterprises is er niets gedaan om ervoor te zorgen dat fabrieken in Pakistan veiliger worden. Dit betekent dat de arbeiders die producten naaien voor bedrijven als Ikea, Gap en Asda nog steeds elke dag het risico lopen om tijdens een brand vast te komen te zitten.”

Vorige maand hebben kledingmerken en vakbonden die de afgelopen acht jaar hebben samengewerkt in het Bangladesh Akkoord, de lancering aangekondigd van het International Accord for Health and Safety in the Garment and Textile Industry, een opvolger van het “Bangladesh Accord” dat het werk uitbreiden naar ten minste één ander land. Vakbonden en arbeidsrechtenorganisaties in Pakistan hebben sinds 2018 opgeroepen tot het akkoord om aan de slag te gaan in Pakistan en hernieuwen hun oproep nu.

Een tijdlijn die vandaag is gepubliceerd door de ‘getuigen’  van het Bangladesh Accord – Global Labour Justice – International Labour Rights Forum, Maquila Solidarity Network, Worker Rights Consortium en Schone Kleren Campagne– toont een overzicht van de vele dodelijke en bijna-dodelijke ongevallen in kleding- en textielfabrieken buiten Bangladesh sinds begin 2021, wat laat zien waarom het nieuwe internationale akkoord dringend moet worden uitgebreid naar Pakistan en andere risicolanden.

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws
22 maart 2023
Succes in Kroatische urgent-appeal zaak
Na 18 maanden strijden, campagnes, vele vergaderingen, persconferenties en protesten, hebben de arbeiders van de Kroatische fabriek Orljava eindelijk hun gelijk gehaald. De fabriek ging…
8 maart 2022
Nike: high time to #PayYourWorkers!
Op Internationale Vrouwendag start de PayYourWorkers / Respect Labour Rights-campagne een actie om Nike verantwoordelijkheid te laten nemen voor de kledingarbeiders van de Violet kledingfabriek…