Een bezoek aan Ali Enterprises
Precies vier jaar geleden brandde de fabriek Ali Enterprises af in Pakistan. Gisteren ontvingen slachtoffers en nabestaanden eindelijk compensatie. SKC’s Tara blikt terug op haar recente bezoek aan Pakistan en ontmoeting met de nabestaanden.
“Ik ben moe van mijn bezoeken aan dit soort conferenties. We zouden eens op moeten houden met het praten over leefbaar loon. Het is wel duidelijk wat een leefbaar loon is: de Asia Floor Wage. Nu is het tijd voor actie!” Mijn week in Pakistan begint bij een conferentie over leefbaar loon in Azië. Deze uitspraak van een Cambodjaanse vakbondsleider blijft mij nog steeds bij. Het is de bevestiging en motivatie waarom wij als Schone Kleren Campagne altijd blijven herhalen dat tijdsgebonden acties en concrete resultaatafspraken nodig zijn. Na drie dagen in Islamabad vervolg ik mijn reis naar Karachi, de plek waar drie jaar geleden kledingfabriek Ali Enterprises in brand vloog.
Bezoek aan een uitgebrande kledingfabriek
Op 11 september 2012 brak er een brand uit in Ali Enterprises. Meer dan 250 arbeiders kwamen om in de vlammen en ruim 50 mensen raakten gewond. Sommige arbeiders zaten opgesloten achter ramen met tralies en afgesloten deuren waardoor zij omkwamen. Anderen sprongen van het dak, waardoor ze blijvend letsel opliepen. Met tranen in zijn ogen vertelt één van de overlevende zijn verhaal. Hij vertelt hoe het management de brand opmerkte en de deuren op slot deed. “Ze waren bang dat de arbeiders spullen zouden stelen in hun vlucht naar buiten. Rustig binnen blijven, de brandweer komt zo, zeiden ze” vertelt Shazad (42). “We probeerden machines tegen de tralies te gooien om deze te doorbreken. Uiteindelijk ben ik zo van de tweede verdieping naar buiten gesproken.” In zijn val ontwrichtte hij zijn been. Door de rook inname heeft hij nu astma. Hij zal nooit meer kunnen werken. Zijn vijf kinderen gingen voorheen naar school maar door het verlies aan inkomen is dat nu niet meer mogelijk. Het is vreselijk om te horen dat zo’n ongeluk de ontwikkeling van al deze kinderen stop zet.
Spreken bij de vakbond
Tijdens een bijeenkomst van vakbond NTUF komen zo’n veertig slachtoffers en nabestaanden bij elkaar voor een update van de strijd voor compensatie. Er zijn weer een paar stappen gezet richting compensatie, er lijkt hoop op een overeenkomst. Maar wat duurt het inmiddels lang. “Schone Kleren Campagne doet haar best om de druk op het kledingmerk op te voeren. Jullie wachten al te lang, het is tijd voor rechtvaardigheid en compensatie” spreek ik de groep toe. Het is 47 graden en benauwd. De elektriciteit valt uit en zo ook de airconditioning. Nabestaanden houden foto’s van hun verloren familieleden omhoog, sommige huilen. Samen zingen we het speciale lied van Jawad Ahmad.
Eindelijk compensatie
Het Duitse kledingmerk KiK was de enige die kleding liet maken in de fabriek. Met het merk is nu afgesproken dat ze ruim 4,5 miljoen euro ($5.15 miljoen) storten in een fonds. Hieruit ontvangen slachtoffers en nabestaanden compensatie voor verlies aan inkomsten, (para)medische zorg en revalidatiekosten voor de gewonden, overlevenden en hun families.
Wat kun jij doen?
Vandaag denk ik terug aan mijn reis en de bijzondere mensen die ik heb ontmoet. De lange strijd die zij hebben geleverd. Wat ben ik blij dat voor deze arbeiders eindelijk compensatie is gekomen maar laten we een situatie als deze voorkomen in de toekomst. Dit incident staat niet op zichzelf. Veel fabrieken in zijn onveilig. Wil jij bijdragen aan een schonere kleding industrie? Lees onze tips en doe mee!