149.251 handtekeningen voor een leefbaar loon!
Schone Kleren Campagne overhandigde tijdens het Living Wage Now Forum in Brussel meer dan 149.251 handtekeningen van Europese burgers aan internationale kledingmerken en aan vertegenwoordigers van de Europese Commissie.
De ondertekende petities werden overhandigd in een reusachtige ‘return to sender’ box. Consumenten overal in Europa hebben het signaal gegeven dat ze kleren die gemaakt zijn voor een hongerloon terugsturen naar de kledingmerken.
Schone Kleren Campagne overhandigde de petities in het kader van het Living Wage Now Forum, dat gedurende drie dagen plaatsvindt in Brussel. Tijdens dit Forum debatteert de Clean Clothes Campaign met kledingbedrijven en politici over de stappen die genomen moeten worden om een leefbaar loon te garanderen voor kledingarbeiders overal ter wereld. Dat de recepten uit het verleden niet werken, daar waren zowat alle sprekers het over eens: het beleid op basis van vrijwillige gedragscodes en pilootprojecten heeft nauwelijks of geen verschil gemaakt.
Een structurele, bindende aanpak is nodig. Niet alleen door de kledingbedrijven zelf, maar ook door de Europese Commissie, die ervoor moet zorgen dat Europese bedrijven de verantwoordelijkheid nemen voor wat er misloopt in hun toeleveringsketen. “De import van hout is in Europa beter gereguleerd dan de import van kleding: illegaal gekapte bomen mogen niet verkocht worden op de Europese markt. Het is tijd dat kledingarbeiders minstens even goed behandeld worden als bomen,” zei Olivier De Schutter, lid van de VN Commissie voor Economische, Sociale en Culturele Rechten en professor aan de UCL. Ook de extreem lage lonen in de kledingsector in Europa waren onderwerp van debat: in Georgië verdienen kledingarbeiders slechts 114 euro per maand.
Tijdens de overhandiging van de petitie gaf Anna Mc Mullen van Clean Clothes Campaign een sterk signaal: “Een aantal bedrijven hebben beloofd om in de toekomst een leefbaar loon te betalen aan de kledingarbeiders. Anderen hebben stappen gezet om te garanderen dat de rechten van werknemers in de toeleveringsketen worden beschermd. Dit heeft niet geresulteerd in een leefbaar loon voor kledingarbeiders, en we zullen niet rusten voor dit een realiteit wordt